Lente is kitten seizoen en soms is het simpelweg onmogelijk om door te lopen zonder zo’n schattig pluizig koppie mee naar huis te nemen. Als je ook gevallen bent voor de charmes van dat kleine pluizenballetje en de grote stap hebt genomen naar huisdierouderschap, geen paniek! Hier zijn een paar tips voor de groene katteneigenaar:

 • Kitten-Proofing:Als je het nog niet gedaan hebt, maak dan je huis katveilig net zoals je zou doen met een kind. Loop door je huis en haal gevaren zoals elektriciteitskabels, open stopcontacten, voorwerpen die een speelse kitten omstoot of morst, gevaarlijke schoonmaakmiddelen en giftige planten, pesticides en hangende draden weg.
 • Dierenarts check-up: Plan een bezoek aan de dierenarts om je kat te controleren op parasieten, infecties en andere medische problemen. Afhankelijk van de leeftijd, heeft je kitten misschien vaccinaties, een ontwormingskuur en/of vlooi- en teekpreventie nodig.
 • Hoe meer zielen hoe meer vreugd:Overweeg het nemen van twee kittens in plaats van maar eentje, als je niet al een andere jonge kat thuis hebt. Twee kittens zullen zichzelf wegwijs maken in de kattenbak, elkaar uitputten, ze groeien socialer op, ze houden elkaar gezelschap als jij er niet bent en hebben allebei een vriend voor het leven. Plus, als je er eentje uit het asiel adopteert red je niet één maar twee levens. En hadden we al verteld dat het hebben van twee katten ongelooflijk leuk is?
 • Kwaliteitsvoer:Doe onderzoek en koop de beste kwaliteit kattenvoer die je kunt betalen. Als je je kat natvoer gaat geven, denk er dan aan te wisselen tussen smaken en texturen. Katten zijn erg gevoelig voor textuur dus het variëren ervan in een vroeg stadium voorkomt kieskeurig eten later.
 • Water:Katten zijn vaak geen grote drinkers wat later voor problemen in de urineweg kan zorgen. Moedig je kat dus aan om te drinken door vaak vers water klaar te zetten. Een waterfonteintje voor katten is een goede oplossing om het water vers en in beweging te houden en daar houden katten van.
 • Kattenbakken:Koop een goed formaat kattenbak en goede kwaliteit vulling. Er zijn veel verschillende soorten kattenbakvulling: klonterend, silicaat, plantaardig, niet klonterend, zelfs gerecyclede kranten. Wellicht is het een goed idee om aan de dierenarts of het asiel te vragen welke het beste voor jouw kitten is. Kattenbakken kun je het beste uit de buurt van lawaaiige apparaten en verkeer zetten, om ongelukjes te voorkomen. Kittens kun je het beste eerst in de kattenbak zetten om de kattenbakvulling met hun pootjes aan te voelen. De meeste kittens zullen automatisch naar de kattenbak gaan. Als je meerdere verdiepingen in je huis hebt, is het verstandig om op elke verdieping een kattenbak te zetten tot ze iets ouder zijn. Kittens hebben een kleine blaas en zijn gedoemd een ongelukje te krijgen als ze helemaal boven zijn en niet snel genoeg naar de kattenbak beneden kunnen.
 • De kat krabt de krullen van de trap:Red je meubels en investeer in tenminste één krabpaal. Er zijn honderden soorten om uit te kiezen en vele hebben hoge plateaus waarvandaan ‘ie de kat uit de boom kan kijken. Hoe hoger de uitkijkpost, hoe beter! Krabpalen met hangende dingen waar ze mee kunnen spelen helpt om deze energieke peuters naar ons toe te lokken. Bovendien is krabben een uitstekende training en een goede manier om stress te verminderen.
 • Bedjes:Een gezellig bedje is ook welkom. Soms zelfs meerdere bedjes zodat je kitten kan kiezen of hij een dutje wil doen in de zonnige vensterbank of voor de openhaard.
 • Verzorgingsrituelen:Introduceer verzorgingsgewoontes vroeg om aanvaarding aan te moedigen. Een borstel, een huisdierentandenborstel en –tandpasta en een nagelschaartje om hun nagels kort te houden zijn belangrijke dingen om te kopen. Als je je kat verzorgt of als ze op je schoot ligt te ontspannen, aai dan haar pootjes met je vingers. Op deze manier wordt het knippen van de nagels een stuk makkelijker omdat ze gewend is dat je haar pootjes vasthoudt.
 • Routine, routine, routine:Zet een routine op voor je kitten, voor zowel voedertijd als speeltijd en vooral voor bedtijd. Katten zijn nachtdieren, dus al vroeg beginnen met een routine kan je een hoop slapeloze of in ieder geval rusteloze nachten besparen als je kitten bepaalt dat het speeltijd is!
 • Sociale activiteit:Socializing is ontzettend belangrijk voor kittens zodat ze genieten van menselijk contact. Breng ze niet alleen in contact met vriendelijke volwassenen, maar ook met zachtaardige kinderen die begrijpen dat ze voorzichtig met je kitten moeten omgaan.
 • Dierenvriendjes:Als je andere huisdieren hebt, stel ze dan langzaam en voorzichtig voor aan je kitten.

Het opvoeden van een kitten is geen hogere wiskunde, maar vraagt wel om een gezond verstand. Als het toch niet helemaal lukt, zijn er heel veel hulplijnen die je kunt inschakelen, bijvoorbeeld het asiel of de dierenarts. Geniet van je nieuwe kitten, zorg goed voor haar en ze zal een deel van je familie worden waar je nog jarenlang plezier van hebt!