Man, het wordt koud buiten! Wat betekent dat we onze huizen, auto’s en onszelf klaarmaken voor het koudere weer. Maar hoeveel van ons houden eigenlijk rekening met de impact van het veranderende seizoen op onze huisdieren? Hier zijn een paar makkelijke dingen die je kunt doen om je huisdieren voor te bereiden op het koudere weer en ze gezond en veilig door de komende maanden heen te loodsen.

Gebruik een luchtbevochtiger

Koud weer brengt meestal droge lucht met zich mee. Een luchtbevochtiger zal dus de neuzen en kelen van onze honden en katten beschermen tegen uitdroging. Hetzelfde geldt voor hun vacht en huid.

Gebruik diervriendelijk strooizout

Kies voor diervriendelijk strooizout die de poten of pens niet irriteert, vooral als je hond of kat zijn poten likt nadat hij buiten is geweest.

Poot bescherming

Bescherm de poten van je hond met een waxproduct die hiervoor ontwikkeld is en een dicht, maar luchtig laagje vormt die het ophopen van sneeuw tegengaat voor als hij naar buiten gaat. Veeg al het sneeuw of ijs van je honds poten en pens na het uitlaten.

Voor langere perioden buiten kun je laarzen kopen voor de poten van je pup. Je kunt een komische reactie verwachten als je de laarzen voor de eerste keer aandoet. Sommige honden besluiten dat ze gewoonweg niet kunnen bewegen met die dingen aan hun poten. Anderen tillen hun poten extreem hoog op en lijken daardoor net een steigerende pony. Maar maak je geen zorgen, het duurt niet lang voordat ze eraan gewend zijn! Als je je hond afleidt met snoepjes of een leuk spelletje terwijl je hond z’n laarzen draagt, zal hij ze snel helemaal vergeten zijn. Je kunt ook proberen sokken aan te trekken voordat je je hond introduceert aan de laarsjes zodat hij gewend is aan iets om z’n poten dragen. Zorg ervoor dat de laarzen niet te strak zitten en daardoor de circulatie beknellen en bevroren poten veroorzaken.

Wees voorzichtig en alert bij ’s avonds uitlaten

Slecht weer en minder daglicht kunnen ‘s nachts verminderd zicht veroorzaken voor bestuurders. Wees dus extra voorzichtig als je je huisdier ’s avonds uitlaat en laat je hond aan de riem. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei reflecterende hulpjes zodat bestuurders je makkelijker kunnen zien in het donker. Reflecterende halsbanden, riemen, tuigjes en vestjes voor jou en je hond zijn erg handig om goed zichtbaar te blijven.

Jas of geen jas?

Als je in een erg koud gebied woont, kun je overwegen een jas te kopen voor je pup voor een extra warmtelaagje. Katten kunnen over het algemeen niet goed overweg met jasjes, maar honden die zelf geen “dubbele jas” hebben kunnen wel veel baten bij een jas tijdens het uitlaten. Er is een enorm assortiment aan dierenjasjes, variërende van een simpele trui tot een compleet uitgeruste waterproof jas met capuchon. Gebruik zulke warme jassen wel alleen buiten.

Zorg voor een schuilplek

Sommige huisdieren zijn heel veel buiten, doordat ze dat zelf willen of omdat het moet. Ik had vroeger een border collie die ik buiten kon vinden in het slechtste weer, drijfnat of onder de sneeuw ondanks het feit dat hij meerdere warme, gezellige plekjes had om uit te kiezen! Zijn voorkeur ging altijd uit naar buiten, ongeacht het weer. Het maakt niet uit waarom je hond buiten wil zijn als het koud is, maar een warme, droge, gezellige schuilplaats is een must voor honden bij koude temperaturen, regen of sneeuw.

Positioneer de schuilplaats uit de wind, onder een afdakje als dat kan en boven de grond. Maak een soort bedje; oude dekens of zelfs een laag stro helpt het isoleren. Het is erg belangrijk om het bedje elke dag te controleren. In een nat bedje zal je hond het alleen maar kouder krijgen. Je hond heeft ook vers water nodig en als het water bevriest in het gebied waar je woont, kun je een goedkope waterbakverwarmer kopen.

Hou ze binnen

Tot slot, als het zó koud is dat je zelf niet meer naar buiten wil, kun je ervan uitgaan dat je huisdier er hetzelfde over denkt. Vooral de echt oude, of zieke huisdieren. Hou ze bij je binnen.

Het vergt niet veel om je huisdieren voor te bereiden op kouder weer. Maar een beetje vooruitdenken en op tijd voorbereidingen treffen voor de barre wintermaanden zorgen ervoor dat je jezelf en je huisdier niet in de kou laat staan.