Het lijkt misschien iets natuurlijks dat katten genieten van ingeblikt voer. Meestal betekent het meer vlees en smaak en omdat ze “verplichte” carnivoren zijn, spreekt het voor zich dat je je kat ingeblikt voer geeft. Dit is echter niet altijd het geval. Katten zijn erg gevoelig voor textuur en smaak en als ze nooit zijn blootgesteld aan al die verschillende texturen en smaken in nat voer, zou het nog eens knap lastig kunnen worden om ze van het droge voer af te krijgen. Als je kat geen nat voer wil eten, lees dan door om meer te leren over de voordelen en hoe je haar wel zo ver kunt krijgen.

Waarom nat voer?

Er zijn een aantal redenen waarom je je kat zou moeten stimuleren nat voer te gaan eten. Hydratatie is de belangrijkste, sinds katten van nature niet echt drinkers zijn. In het wild komt de meeste hydratatie uit de prooi die ze vangen en eten. Oudere katten hydrateren zichzelf vaak niet goed genoeg en dit kan ervoor zorgen dat ze zich slecht voelen. Nierstenen kunnen ontstaan in katten die niet genoeg vocht binnen krijgen en met deze ziekte wil je zeker niet te maken hebben! Daarnaast kunnen veel katten waarbij tanden getrokken zijn, moeite hebben met het vermalen van droog voer.

Katten staan bekend als moeilijke eters en vaak is een dieet van ingeblikt vlees de oplossing. Je kitten laten wennen aan voer met veel verschillende texturen in een vroeg stadium zorgt ervoor dat ze later geniet van verschillende soorten patés, terrines, mousses en ragout.

Hoe kan ik mijn kat nat voer laten eten?

Ten eerste, wees geduldig. Dit proces kan weken of zelfs maanden duren, dus haast het niet. Je zult waarschijnlijk verschillende smaken en texturen moeten proberen voordat je het magische recept tot succes hebt gevonden.

  • Als je niet op regelmatige tijden je kat droog voer geeft, maar altijd wat voer klaar hebt staan, ga dan over naar 3 of 4 maaltijden droog voer per dag voordat je nat voer gaat geven. Zeg tegen je kat dat het etenstijd is en laat het voer maar 20 minuten staan, ruim het daarna weer op.
  • Als je kat gewend is aan een voedingsschema, kun je nat voer aanbieden. Sommige katten zullen meteen voor het nat voer gaan, andere niet.
  • Als je kat niet voor het nat voer gaat, geef dan elke keer een heel klein beetje nat voer naast z’n brokken. Verhoog de verhouding nat op droog voer gelijkmatig tot je kat alleen nog maat nat voer eet. Als ze niet echt fan is van het ingeblikte voer die je geeft, probeer dan een andere soort zoals een ragout of paté of een andere smaak. Nogmaals, als ze niet binnen 20 of 30 minuten nadat je het voer hebt gegeven eet, ruim het dan weer op en probeer het later weer.
  • Soms is katten laten beginnen met nat voer eten heel erg moeilijk. Als je kitten zich echt verzet tegen nat voer, probeer het dan te verdunnen met verschillende hoeveelheden warm water totdat het een consistentie heeft die ze op kan likken in plaats van moet kauwen. Hopelijk winnen de heerlijke smaken en geuren het van haar afkeer voor de textuur en consistentie. Als je kitten alleen maar ruikt aan het nat voer en niet eens één keer proeft, probeer dan een klein beetje op het puntje van haar neus of op haar pootje. Ze zal het eraf likken en soms is dat genoeg als beginnetje.
  • Het is erg belangrijk dat je je kitten niet langer dan 24 uur zonder voer laat, dit in verband met het risico voor hepatische lipidose. Dit is een ziekte aan de lever, vaak leververvetting genoemd, die indien niet behandeld, fataal kan zijn. Als het er dus op lijkt dat je kitten koppig gaat zijn in deze transitie, let er dan wel op dat je haar voer geeft waar ze aan gewend is zodat ze niet ziek wordt. Begin opnieuw, maar heel langzaam met het doorvoeren van de wisseling van droog naar nat voer.

Je hoeft niet geheel af te stappen van de brokken, zowel nat als droog voer hebben voordelen. Je kunt dus overwegen vrijelijk brokjes te geven gedurende de dag en nat voer als ontbijt en avondeten te geven. Vind een balans die bij je kats gezondheid en voedingsbehoeften hoort. Nogmaals, wees geduldig wanneer je het dieet van je kat verandert, of dit nou het type of alleen andere smaken. Een beetje geduld zal je ver brengen in het bereiken van een succesvolle overgang.