Hoe kies je voer dat goed werkt voor jouw kat, met zoveel verschillende soorten voer op de markt? Er zijn veel goed ontwikkelde soorten kattenvoer om uit te kiezen tegenwoordig, dus hier zijn wat richtlijnen om te volgen.

Kijk naar de ingrediënten

Ingrediënten van hoge kwaliteit zijn essentieel voor gezond kattenvoer. Sommige voordelige merken zijn gemaakt van goedkope ingrediënten, en daarom misschien niet het best verteerbaar. Daardoor kunnen veel voedingsstoffen die bijdragen aan een goede gezondheid niet opgenomen worden door je kat. Dat betekent dat je grotere hoeveelheden van dat lage kwaliteit voer aan je kat moet geven, om aan voldoende voedingsstoffen te komen. Van kwaliteitsvoer hoef je minder te geven. Als je de kosten zou vergelijken op basis van de porties, en ziet hoe snel je door een zak voer heen gaat, zullen voordelige merken je uiteindelijk meer kosten. Moeilijker verteerbaar voordelig voer betekent dat ook het bijhouden van de kattenbak een grotere taak is.

Kies een bron van proteïne

Lam, kip, of vis – welke kies je? Voor een kat zonder allergieën volstaat elk type vlees als bron voor proteïne. Voor katten met gevoeligheden is het kiezen van een proteïnebron iets lastiger. Kies dan een vleessoort die je kat nog nooit gegeten heeft. Als je niet zeker bent, ga dan voor iets alternatiefs zoals eend.  Een dieet met een beperkte hoeveelheid ingrediënten kan de kans op een slechte reactie op voer ook helpen voorkomen.

Als je zoekt naar gezond kattenvoer, is het bekijken van de ingrediëntenlijst op de achterkant van de zak een goede eerste stap. Dierenvoermerken zijn bij wet verplicht hun ingrediënten op te geven op volgorde van gewicht. Zoek naar dierspecifiek vlees dat als eerste ingrediënt genoemd wordt, dat wil zeggen kalkoenmaaltijd of kalkoenfilet; zalmmaaltijd of zalmfilet. De proteïnen in deze ingrediënten hebben een hoge biologische waarde, wat betekent dat de proteïne een hoog percentage essentiële aminozuren bevat.

Neem het gewicht en de activiteit van je kat in overweging

Hoewel veel typen voer op de markt tegenwoordig voldoen aan de eisen voor katten in alle levensfases, zal je misschien moeten kiezen voor voer dat is ontwikkeld om aan specifieke behoeften te voldoen. Een kat met overgewicht heeft bijvoorbeeld voer nodig met minder calorieën, vooral als je al geprobeerd hebt de porties te verkleinen. Van voer met minder calorieën kun je je kat dezelfde hoeveelheid voer blijven geven, en toch de calorie-inname verminderen.

Extra’s om naar uit te kijken

Omega 3 vetzuren leveren een bewezen gezondsheidsvoordeel op voor katten. De omega 3 inhoud van voer is te vinden op de verpakking of in het voedingsstoffenprofiel van de fabrikant. Een paar voorbeelden van ingrediënten die omega 3 vetzuren bevatten zijn zalmolie, lijnzaadolie en koolzaadolie.

Er zijn verschillende manieren om dierenvoer vers te houden. Kijk bijvoorbeeld naar rozemarijn of gemixte tocoferolen (vet oplosbare stoffen) als natuurlijke bronnen van antioxidanten om voer lang goed te houden. Als je hulp nodig hebt met het kiezen van het juiste voer voor jouw huisdier, neem dan contact met ons op. We zijn er om je te helpen.