We hebben al heerlijk lenteweer achter de rug en al heerlijke zonnige wandelingen kunnen maken met onze honden. Hoe zorg je dat je hond (en jij) weer in vorm komt, zeker als je nog niet veel buiten bent geweest?

Doe rustig aan

Net zoals de meeste van ons niet, zonder te trainen, blessurevrij een marathon kunnen rennen, heeft ook je hond, zeker als hij al wat ouder is, tijd nodig om ‘op te warmen’.

Start met korte wandelingen, maar in een stevig tempo. Zo bouw je conditie op en kunnen de gewrichten van wat oudere hondjes (en baasjes) wennen aan de nieuwe wandelroutine. Maak elke dag een wat langere wandeling en binnen een paar weken zijn jullie weer in tip-top wandelconditie!

En dan slaat het weer om…

In Nederland heb je de zon-garantie tot aan de drempel van de voordeur. Temperatuurverschillen van 10 graden op één dag zijn we inmiddels wel gewend. En dan die hevige regenbuien (met hagel! In mei!) – dat maakt het stukken minder aantrekkelijk om een lekker lange wandeling te maken. Maar er zijn meer manieren om je hond in beweging te houden.

Heb je bijvoorbeeld een hometrainer thuis? Waarom niet samen met je hond trainen? Serieus, het is niet alleen goed voor jou en je hond, het is ook superleuk om samen te doen. Dus train je hond om de loopband te gebruiken, daar heb jullie ook in de winter veel plezier van. We kennen veel honden die, als ze eenmaal gewend zijn aan de hometrainer, uit zichzelf op de loopband springen en je net zolang vragend aankijken tot je ‘m aanzet. Op youtube vind je vele video’s die je laten zien hoe je je hond laat wennen aan de loopband.

TIP: Zorg voor een warming-up en cool down, net zoals je dat buiten ook zou doen.

Maar niks is natuurlijk beter dan de frisse lucht en vitamine D en afwisseling die jullie bij een lekkere wandeling buiten krijgen.

Spelletjes doen

Kan je niet naar buiten en heb je geen loopband om je hond en jou actief te houden, doe dan spelletjes met je hond. Spelletjes zijn niet alleen leuk om te doen, het houdt je hond ook actief en scherp. Denk aan spelletjes die je vroeger zelf graag speelde, die zijn vaak ook superleuk om met je hond te doen. Verstoppertjes spelen bijvoorbeeld.

Spelletjes die ervoor zorgen dat je hond zijn spieren goed gebruikt, zijn bijvoorbeeld je hond laten zitten en hem dan iets lekkers aanbieden, hoog boven z’n kop  zodat hij z’n kop omhoog doet en vervolgens op moet staan. Je kan dit herhalen zodat je hond z’n spieren traint (en leert luisteren, ook handig).

Veel plezier!