Nierstenen zijn een nachtmerrie voor zowel huisdieren als baasjes over de hele wereld. Als nierstenen zich vormen, wordt het voor je kat bijna onmogelijk te plassen, hoe nodig hij ook moet… en hoe vaak ook! Jazeker, dit is een recept voor een ongelukkige kat.

Waardoor ontstaan nierstenen? Nierstenen in een kat zijn kleine kristallen die zich ontwikkelen in z’n urine en kan je kat veel irritatie, pijn of zelfs een infectie bezorgen. De echte oorzaak van nierstenen in katten is niet bekend, maar we weten wel dat de volgende zaken het risico erop verhogen:

  • Een ontsteking in het lagere deel van de urinebuis
  • Een alkaline omgeving (een hoge pH)
  • Weinig waterconsumptie

Vroeger werd gedacht dat nierstenen in katten veroorzaakt werden door voeding, vooral door het asgehalte. Maar recent onderzoek verdenkt omgevingsstress als hoofdoorzaak. Huisdieren die overgewicht hebben en weinig bewegen hebben ook een hoger risico.

Het dieet van je kat speelt echter wel een rol. De voedingsfactoren die verband lijken te houden met de ontwikkeling van nierstenen zijn urine pH en waterconsumptie.

Sinds katten zich miljoenen jaren geëvolueerd hebben en voornamelijk vocht uit hun prooi kregen, zijn katten van nature geen waterdrinkers. Katten die regelmatig droog voer krijgen zijn vooral een risicogroep voor nierstenen. Droog kattenvoer draagt heel erg weinig bij aan de vochtinname en kan de urine ook te geconcentreerd maken, wat het uitplassen van de nierstenen alleen maar moeilijker maakt. Nierstenen komen niet vaak voor in een zuurdere omgeving (een lage pH) en waar de urine verdund is.

Dus, wat moet ik mijn kat nu voeren?

De volgende makkelijke tips kun je gebruiken om je kat zich snel beter te laten voelen en kunnen ook nieuwe nierstenen voorkomen:

  • Geef je kat regelmatig kleine hapjes. Dit zorgt voor minder wisseling in de pH van de urine.
  • Wissel ingeblikte patés en stoofrecepten (nat voer) die helpen bij hydratatie en de aanmaak van urine met een lage of zure pH stimuleren met elkaar af.
  • Geef je kat constant schoon, vers water en overweeg meerdere waterbakjes, of zelfs een fonteintje! Je kunt ook een heerlijke kippenbouillon proberen om je kat aan te moedigen meer te drinken.
  • Zorg voor voldoende kattenbakken (hoe meer, hoe beter!) en plaats ze op een rustige, veilige plek.
  • Probeer zo min mogelijk te veranderen in de dagelijkse routine.