Het is heel verleidelijk om een huisdier op te nemen in de familie, vooral wanneer er zoveel snoezige beestjes een goed thuis nodig hebben! Het is wél ontzettend belangrijk om een aantal zaken te overwegen voordat je je stort in de wonderbaarlijke wereld van honden- en kattenbaasjes.

Tijd heeft twee hoofdbetekenissen: allereerst, voordat je besluit een knuffeldier in huis te nemen, houd dan in je achterhoofd dat je je gemiddeld tien jaar aan het lieftallige beestje verbindt. Als je verwacht dat jouw levensstijl in die periode zodanig kan veranderen dat een huisdier er niet in past, dan zou je misschien in de eerste plaats al moeten heroverwegen om een huisdier te nemen. Waarom ga je in plaats daarvan niet als vrijwilliger aan de slag bij een lokale opvang om toch die ‘’huisdierfix’’ te krijgen?

Als je hebt besloten om een pluizenbol in huis te nemen, moet je daarnaast overwegen of je in staat bent om genoeg tijd te besteden aan het goed socialiseren en trainen van jouw nieuwe harige familielid.

Ben je er klaar voor om uit jouw warme bed te springen op ieder moment van de dag of in de holst van de nacht om jouw jonge viervoeter buiten uit te laten?

Ben je bereid om dagelijks een paar minuten de tijd te nemen om de kattenbak van jouw kleine muizenvanger schoon te maken?

Een nieuw huisdier is vergelijkbaar met een nieuwe baby in huis. Je zult op zijn minst tijd moeten besteden aan fundamentele gehoorzaamheidsoefeningen voor jouw hond zoals ‘zit’, ‘blijf’ of ‘kom’. Ben je bereid om een avondje voor de tv op te geven om jouw trouwe kwispelaar naar trainingslessen te brengen? Hoe zit het met beweging? Jouw keuze of het type ras van jouw huisdier zal hier een grote invloed op hebben, maar zelfs de kleinste en minst actieve honden profiteren van een wandeling in de frisse buitenlucht, minstens twee keer per dag. Nog belangrijker, je moet tijd vrijmaken om een band op te bouwen met jouw kleine pluizenbol. Of dat nou verstoppertje is, of gewoon samen zitten en knuffelen.

Jouw nieuwe huisdier is een deel van de familie, en hij of zij verdient jouw tijd en aandacht net zoveel als ieder ander lid van de familie.