Dus, je hebt besloten een nieuwe kat mee naar huis te nemen: wat fantastisch! Het adopteren van een kat is een nobele daad en kan erg spannend zijn, maar je kunt een paar uitdagingen verwachten tijdens de kennismakingsperiode. Volg onze gids voor het verwelkomen van een nieuwe kat om jullie beiden op je gemak te stellen tijdens deze overgang.

Het vervoer van je kat

Veiligheid is ontzettend belangrijk als je je nieuwe kat mee naar huis wil nemen. Veel katten houden niet van auto’s en sommigen worden er misselijk van. Let erop dat je je kat veilig meeneemt door te investeren in een transportmand van goede kwaliteit die groot genoeg is om je kat aangenaam in te vervoeren zonder dat er te veel ruimte overblijft. Gebruik een gordel door deze door het handvat bovenop de transportmand te halen en hem vast te klikken.

Wees niet verrast als je kat zeurt of huilt tijdens de reis. Maar, wat je ook doet, laat hem niet uit de transportmand. Als je hem loslaat in de auto kan hij in paniek raken en een ongeluk veroorzaken of onder de stoel klem komen te zitten.

De eerste dagen thuis

Tijdens de eerste dagen thuis is het belangrijk dat je je nieuwe kat wat tijd en ruimte geeft om zich thuis te voelen. Het is misschien verleidelijk om meteen met hem te gaan spelen, maar toch is het beter om hem genoeg tijd te geven om te wennen aan z’n nieuwe omgeving. Als je thuiskomt, zet dan de transportmand neer in een afgesloten kamer uit de buurt van druk verkeer en laat het deurtje open zodat je kat eruit kan komen wanneer hij daar klaar voor is. Vergeet niet een kattenbak aan één kant van de kamer neer te zetten en voedsel, water en speeltjes aan de andere kant. Je kunt beter badkamers en waskamers vermijden als gewenningsplek voor je kat, want deze zijn vaak te klein en te lawaaiig.

De ene kat past zich sneller aan dan andere, maar je kunt je instellen op verblijf van een aantal dagen in deze kamer totdat hij er klaar voor is de rest van het huis te ontdekken. Dit geeft je andere huisdieren eventueel ook tijd om te wennen aan een nieuw dier in het huis, en vice versa. En niet te vergeten, breng tijd samen door in deze kamer om elkaar beter te leren kennen.

Wanneer hij naar de deur begint te komen en langs je benen begint te kijken, of probeert te ontsnappen, geeft hij aan dat hij klaar is om te ontdekken wat er achter die deur is. Hou in je achterhoofd dat je kat deze kamer beschouwt als zijn veilige plekje, dus als hij later gestrest of bang is door een hard geluid of nieuwe mensen, zal hij zich terugtrekken naar deze kamer.

Een routine ontwikkelen

Als je kat begint met het uitbreiden van zijn ontdekkingstocht naar de rest van het huis, kun je beginnen met het ontwikkelen een routine. Probeer je te houden aan een voedingsschema en verplaats zijn etens- en waterbakjes naar vaste plekken als je deze op een andere plek wil zetten dan in de eerste kamer.

Veel katten houden er niet van om te eten naast hun waterbak omdat ze het water als vervuild zien. Dit gaat terug naar het feit dat katten jagers zijn. Wanneer ze hun prooi vangen kan het er rommelig aan toe gaan en raakt het water in de buurt vervuild. Katten die binnen blijven vangen meestal geen prooi, maar hun jagersinstinct is nog vrij sterk. Zet dus het etens- en waterbakje niet naast elkaar, maar aan andere kanten in de kamer of in verschillende kamers.

Zorg ervoor dat er meerdere kattenbakken door het huis verspreid staan op plekken waar je weinig langs loopt (één kattenbak per kat is de vuistregel). Geef je kat ook een krabpaal en dingen waar hij op kan klimmen. Je kunt je kat aanmoedigen te krabben aan de krabpaal in plaats van je meubels door kattenkruid op de paal te leggen. Calculeer een beetje speeltijd met je kat in in je dagelijkse routine zodat je kat zich openstelt voor je, maar forceer hem niet om met je te spelen als hij daar nog niet aan toe is.

Nieuwe vrienden maken

Hoe graag je je nieuwe kat ook meteen wil voorstellen aan je vrienden en familie, is het beter om te wachten tot hij zich op z’n gemak voelt in zijn omgeving voordat je een nieuw iemand meeneemt. Hou in de gaten of je kat eet, drinkt en de kattenbak regelmatig gebruikt voordat je iets verandert aan z’n dagelijkse routine. Als je hem voorstelt aan nieuwe mensen, begin dan langzaam: laat hen je kat niet aanraken als hij daar niet klaar voor is en vermijd situaties met grote groepen mensen of drukke kinderen.

Als je andere huisdieren hebt, is het verstandig om voorzichtig te zijn. Zorg ervoor dat honden aangelijnd zijn en hou ze vast wanneer je hem voorstelt aan je kat. Zo kan je kat wegrennen zonder dat de hond erachteraan gaat. Je wilt de “jacht” vermijden zodat de hond dit niet gaat zien als een leuke bezigheid.

Met andere katten in je huis kun je een bepaalde mate van blazen en geheven klauwen verwachten. Zolang dit niet tot een gevecht escaleert, kun je het blazen toelaten zonder in te grijpen. Het zal niet zo lang duren voordat ze tot een staakt-het-vuren komen. Hou de interacties tussen je huisdieren en je nieuwe kat altijd in de gaten en grijp in als één van hen bang of overdonderd wordt.

Herkennen van stress

Hou je ogen open voor stresssymptomen tijdens de gewenning van je nieuwe kat aan de omgeving. Het is normaal voor katten om een beetje zenuwachtig te zijn tijdens de eerste dagen, dus maak je geen zorgen als je kat niet gelijk veel eet of een tijd lang zich verstopt. Voordat je hem vrijlaat uit z’n “beginkamer”, is het belangrijk dat hij eet, drinkt en de kattenbak gebruikt en zich niet meer wil verstoppen.

Wees niet ongerust als je kat niks eet of drinkt op dag 1. Als hij op dag 2 nog niks eet, probeer hem dan te verleiden met snoepjes, tonijn of iets anders om hem op weg te helpen. Als hij op dag 3 nog steeds niet eet, is het verstandig om met de dierenarts te gaan praten. Katten kunnen vette leverziekte als ze te veel dagen niet eten en dit kan fataal aflopen. Dus hoewel de meeste katten zich geleidelijk wennen, is dit wel iets om je bewust van te zijn.

Je kat kan ook agressief uit de hoek komen als hij bang is of het te veel voor hem wordt, dus wees altijd voorzichtig als je met je kat omgaat en forceer hem nergens toe. Als je verontrustend gedrag opmerkt, praat dan met de dierenarts.

Hoewel het een tijdje kan duren voordat je kat helemaal gewend is aan zijn nieuwe huis, zal het uiteindelijk wel gebeuren. Wees gewoon geduldig en geef hem de tijd en ruimte die hij nodig heeft. Voordat je het weet zijn jullie beste vrienden!