Zoveel verschillend voer, hoe kun je daaruit kiezen welke het beste voor jouw hond is? Tegenwoordig is er veel goed ontwikkeld hondenvoer om uit te kiezen, maar hier zijn wat richtlijnen die je kunt volgen.

Kijk naar de ingrediënten

Ingrediënten van hoge kwaliteit zijn essentieel voor gezond hondenvoer. Sommige commerciële merken gebruiken goedkope ingrediënten waardoor het voer minder goed verteerbaar zijn. Veel gezondheidsbevorderende voedingsstoffen kunnen hierdoor recht door je honds buik gaan zonder geabsorbeerd te worden. Het betekent bovendien dat je hem grotere hoeveelheden van dit lage kwaliteitsvoer moet voeren om hem dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen binnen te laten krijgen als dat je hem wel kwaliteitsvoer zou geven. Als je de kosten vergelijkt per portie en je je realiseert hoe snel je door een zak heen bent, is goedkoop uiteindelijk duurkoop. Verminderde verteerbaarheid door goedkoop voer betekent ook dat je meer op te ruimen hebt tijdens het uitlaten…

Intacte voeding, zoals vers vlees, fruit, groenten en granen leveren de essentiële voedingsstoffen die je hond nodig heeft. Ze zijn ook een bron van andere belangrijke stoffen zoals antioxidanten en plantaardige stoffen die een optimale gezondheid ondersteunen.

Kies een eiwitbron

Lam, kip, vis – welke te kiezen? Voor een hond zonder allergieën voldoet elke dierlijke eiwitbron. Voor honden met voedingsintoleranties is het wat lastiger. Kies een eiwitbron die je hond nog niet eerder heeft gehad. Als je het niet zeker weet, ga voor iets obscuurs zoals eend of wildvlees. Een dieet met weinig verschillende ingrediënten die wel aan de voedingsbehoeften van je hond voldoen, kan ook de kans op een allergische reactie door voeding verlagen.

Als je op zoek bent naar gezond voer voor je hond, kun je kijken naar de lijst van ingrediënten op de achterkant van de verpakking. Verpakkingen van etenswaar moeten volgens de wet de ingrediënten op afnemende volgorde van gewicht vermelden. Zoek voer met één soort eiwit als voornaamste ingrediënt, zoals een kalkoen maaltijd, zalm of ontgrate zalm. De eiwitten in deze ingrediënten hebben een hoge biologische waarde, wat betekent dat de eiwitten een hoog percentage essentiële aminozuren bevatten.

Evalueer de hoeveelheid lichaamsbeweging en gewicht van je hond

Hoewel veel voer ontworpen is om aan de behoeften tijdens “alle levensfasen van je huisdier” te voldoen, is het misschien beter om te kiezen voor voer die ontworpen is voor wat specifiekere behoeften. Een hond met overgewicht heeft bijvoorbeeld voer met minder calorieën nodig, vooral als je al geprobeerd hebt kleinere porties te geven. Met caloriearmer voer kun je dezelfde hoeveelheid geven, maar krijgt je hond minder calorieën binnen.

Extra’s waar je op kunt letten

Omega-3 vetzuren hebben gezondheidsbevorderende effecten in honden. De omega-3 inhoud in voer kun je terugvinden in de ingrediëntenlijst achterop de verpakking. Een paar voorbeelden van ingrediënten waar omega-3 vetzuren inzitten zijn zalmolie, andere visolie en raapzaadolie. Wij raden voer aan dat omega-6 en omega-3 in een verhouding van 5:1 tot 10:1 bevat.

Er zijn veel manieren om dierenvoer vers te houden. Zoek naar rozemarijn of gemengde tocoferolen als natuurlijke antioxidanten om voedsel te bewaren.