Puppy’s en kittens. Leven in de brouwerij, ondeugende streken en constant nieuwe dingen ontdekken. De onmiskenbare charmes van de jeugd. Maar oudere huisdieren brengen een ander soort levendigheid met zich mee. Het geeft iets warms en zachts om een oudere hond of kat in huis te hebben. Met hun al grijzende koppies en vriendelijke manier van begroeten. Hun toegeeflijke en alwetende blikken en een ‘neem de dag zoals het komt’ houding brengen een gemoedelijke sfeer in huis. Klinkt dit je als muziek in de oren en past dit bij jouw manier van leven? Overweeg dan eens om een viervoetige senior in huis te nemen.

Oudere huisdieren weten wie ze zijn, je komt niet snel voor rare verrassingen te staan. Hun karakter is al gevormd en ze zijn meestal erg gemakkelijk in de omgang, Ze zijn al opgevoed, je hoeft ze niet meer te leren op de kattenbak te gaan of niet op de stoep te poepen. En mocht je ze toch wat willen aanleren: ze kunnen zich beter concentreren dan een puppy of kitten.

Je meubilair en schoenen worden makkelijker met rust gelaten – oudere huisdieren zijn gewoonlijk niet zo vernielzuchtig als hun jongere soortgenoten. Honden zijn vaak tevreden me een rustige wandeling in de buurt of een fijn spelletje frisbee, in tegenstelling tot de meer energie vragende jonge hond die meer beweging nodig heeft. Veel volwassen katten vinden het nog leuk om eventjes een klein rood laserpennetje te volgen door de kamer, maar zullen daar sneller op uitgekeken zijn dan hun jongere soortgenoten.

Er zijn een paar dingen die je in overweging moet nemen als je een ouder dier in huis neemt:

  1. Dierenarts bezoekjes

Regelmatige check-ups zijn belangrijk voor de gezondheid van je huisdier, en worden steeds belangrijker naarmate je huisdier ouder wordt. Leeftijdsgebonden ziekten kunnen tersluiks opduiken, en symptomen zijn vaak makkelijk te missen. Als je een verandering constateert in het gedrag, de eetlust, of het energielevel van je huisdier, ga dan zeker even langs de dierenarts. Voor volwassen huisdieren wordt een zesmaandelijks dierenartsbezoek geadviseerd. 

  1. Voeding is belangrijk

Als je volwassen huisdier niet zo actief is, heeft hij minder calorieën nodig. Geef hem een hogere kwaliteit voer. Honden met gewrichtsproblemen kunnen baat hebben bij glucosamine of visolie-supplementen. Het is van belang voor oudere katten om veel te drinken, dus natvoer is een goede manier om je beestje gehydrateerd te houden. Huisdieren met nierproblemen of hartklachten kunnen ook een bijzonder dieet nodig hebben. Check dit met je dierenarts.

  1. Blijf actief

Beweging helpt je volwassen dier bij het behouden van een gezond gewicht. En helpt bovendien bij behoud van gezonde gewrichten. Wandelen helpt altijd. Zwemmen in een verwarmd zwembad is ook een goede manier om honden mobiel te houden.

  1. Gezond gebit

Tandzorg is net zo belangrijk voor dieren als voor ons. Gebitsproblemen kunnen pijnlijk zijn en problemen veroorzaken met eten. Als je huisdier een tandenborstel niet tolereert, overweeg dan dentale snacks of speeltjes die ontworpen zijn om het gebit schoon en gezond te houden. Je kunt het gebit ook laten reinigen door je dierenarts.

  1. Toegankelijkheid

Oudere honden of katten kunnen artritis of andere gewrichtsproblemen ontwikkelen, waardoor ze slechter ter been worden. Je kunt ze helpen door aanpassingen in je huis te maken. Zorg er in ieder geval voor dat de kattenbak makkelijk bereikbaar is als je een kat hebt. Orthopedische manden kunnen je huisdieren ondersteunen in hun nachtrust en druk van hun gewrichten helpen afnemen.

  1. Heb lief!

Niets vertelt je huisdier meer dat je van hem houdt dan een goede knuffel of een heerlijke aaisessie! Als je dier ouder wordt, wordt fysiek contact steeds belangrijker. Elk moment dat je samen deelt is bijzonder en zal jullie band vergroten. Spendeer zoveel mogelijk tijd met je beestje – daar worden jullie allebei gelukkiger van!

Met de huidige ontwikkelingen in de veterinaire wetenschap en voeding, worden katten en honden steeds ouder. Dus een hond van 9-10 jaar oud, of een kat van 13-14 jaar oud, heeft waarschijnlijk nog veel gelukkige jaren te leven. De leeftijd kan – net als bij elk levend wezen – problemen met zich mee brengen. Maar een gezonde gezondheid behouden begint met gezond verstand, regelmatig bewegen, gezonde voeding en regelmatige bezoeken aan de dierenarts.

Een ouder dier adopteren kan veel voldoening geven, en daarbij kun je genieten van de gedachte dat je het leven hebt gered van een lief oud beestje!