Het is een veel besproken feit dat honden goed zijn voor de gezondheid en een gelukkig leven. Honden stimuleren fysieke activiteit. Ze kunnen onze bloeddruk verlagen. Ze hebben onvoorwaardelijk lief. Ze kunnen een kind helpen leren lezen, nerveuze vliegtuigpassagiers kalmeren, beroertes voorspellen, drugs en explosieven ruiken.

Ze strijden aan onze zijde op het slagveld. Vinden verdwaalde wandelaars terug, kunnen bedolven skiërs onder lawines vandaan graven. Honden assisteren bij dagelijkse taken voor blinden, doven en hulpbehoevenden. Ze zijn goed gezelschap voor eenzame ouderen. Nemen angst weg van patiënten met posttraumatisch stresssyndroom. We kunnen wel stellen dat honden geweldige wezens zijn, en dat iedereen voordeel zou kunnen hebben bij het hebben van een hond!

Er zitten wereldwijd miljoenen honden in asielen te wachten op een thuis. Rashonden en gemengde rassen, groot en klein. Ze zitten daar, en wachten op jou. Ja, je kunt een pup kopen van een degelijke fokker. Maar je kunt ook overwegen een hond uit een asiel te nemen. Waarom? Dit zijn een paar goede redenen:

Reden 1:

Je redt een leven. En voorziet een hond die het echt nodig heeft van een veilige, zekere en liefdevolle omgeving.

Reden 2:

Als je een volwassen hond adopteert, kom je niet voor verrassingen staan als het gaat om zijn grootte, uiterlijk of type vacht.

Reden 3:

De meesten dierenasiels verzorgen vaccinatie, microchipping en castratie voor de hond geadopteerd mag worden.

Reden 4:

Vaak hebben honden uit het asiel al (gedrags)training genoten, zodat je niet van voor af aan hoeft te starten met training.

Reden 5:

Je draagt bij aan het ontlasten van dierenasielen en remt de wildgroei aan puppyfarms af door niet een pup te kopen van een dierenwinkel of van een gewetenloze achtertuinfokker.
Bovendien maak je ruimte voor andere dakloze dieren in het asiel!

Reden 6:

Honden in het asiel zijn vaak een uitgebreide screening ondergaan. Daardoor weet je van tevoren al of de hond die je wilt bijvoorbeeld goed is met kinderen of andere honden en katten.

Reden 7:

Er zijn genoeg honden om uit te kiezen in het asiel, dus je kunt er van verzekerd zijn dat er een bij zit die voor jou ‘the one’ is.

Reden 8:

Dierenasielen hebben meestal verschillende middelen om je te helpen zodra je je nieuw familielid geadopteerd hebt.

Het is wel duidelijk dat het adopteren van een hond niet alleen veel voordelen biedt aan de hond, maar ook aan het baasje. Denk er goed en lang over na voor je de keuze maakt een hond in je leven te halen. Als je besluit dat adoptie niets voor jou is, zorg dan dat je een goede deal sluit met een degelijke fokker. Maar als je toch kiest voor adoptie uit een asiel, kun je genieten van het beestje in de wetenschap dat je een leven gered hebt, en een hond een liefdevol thuis hebt gegeven.