Ik kreeg mijn eerste hond meer dan dertig jaar geleden. We hebben altijd honden thuis gehad toen ik opgroeide, maar dit was mijn eerste eigen rashond nadat ik het huis uit ging. Ze was een golden retriever van een gerespecteerde fokker en ze was een ware opleiding voor me.

Ik vond benches altijd wreed. Eén van de dingen die ik leerde met mijn nieuwe pup is dat benches niet wreed zijn, als je ze maar op de juiste manier gebruikt. Sterker nog, ze zijn voor elke huisdiereigenaar erg handig. Een juiste, positieve benchtraining kan voordelig zijn voor jou én je hond.

Hier zijn mijn top 7 redenen waarom je je hond zou moeten benchtrainen:

  • Een veilige plek

Honden hebben van nature een nestinstinct en benches kunnen een veilige haven voor je hond zijn als hij gestresst of moe is en wat ontspanning nodig heeft. Vooral kinderen moeten leren dat als een hond in z’n bench zit, of dat nou door z’n eigen keuze is of van jou moest, dat hij verboden terrein is en dat ze hem met rust moeten laten. 

  • Hulp bij zindelijkheidstraining

Benches zijn erg gunstig bij zindelijkheidstraining. Honden en puppies houden niet van een vervuild bed, dus een ruime bench is heel nuttig bij het aanleren van controle over plassen en ontlasten.

  • Veiligheid in het huishouden

Het is een bonus dat je hond lekker comfortabel in z’n bench aan het uitrusten is als jij hem niet in de gaten kunt houden. Misschien ben je aan het koken of wordt je huis verbouwd en zou je pup makkelijk voor onveilige situaties kunnen zorgen als hij vrij rond zou lopen. Het zal je meer rust geven als je weet dat hij veilig in z’n bench zit.

  • Veiliger reizen

Reizen met een bench in je auto is veel veiliger voor zowel jezelf als voor je hond dan als je hond los in de auto zit.

  • Makkelijker naar de dierenarts

Als je hond ooit een nachtje bij de dierenarts moet logeren, zal hij veel minder gestresst zijn indien hij gewend is aan de kooi of bench door de benchtraining.

  • Verminder schade

Heb je die filmpjes op het internet gezien van honden die een standje van hun baasje krijgen als ze alle meubels compleet vernietigd hebben toen hij even niet thuis was? Hoe grappig ze ook zijn, die rampen konden voorkomen worden als de hond in de bench had gezeten met een bot of speeltje waar hij zich mee kon vermaken in plaats van de designerbank.

  • Ontruiming

Als laatste, mocht je ooit je huis moeten ontruimen bij een ramp of noodgeval, is het hebben van een benchgetrainde hond zoveel makkelijker voor iedereen. Als je je hond zelf bij je houdt, of als hij mee moet met verzorgers, is je hond beter af in zijn eigen bench. Hij zal meer ontspannen zijn met z’n eigen dekentjes en speeltjes met jouw geur eraan, dan een hond die niet gewend is aan een bench en daardoor onnodige stress heeft.

Verkeerd gebruik van benches

Benches kunnen ook verkeerd gebruikt worden en een negatieve invloed hebben op je hond. Hier zijn een aantal dingen die je beter kunt voorkomen:

  • Het is heel belangrijk te onthouden dat je een bench niet als straf gebruikt. De bench hoort een veilige haven te zijn voor je hond. Ik ben mijn honden vaak tegengekomen in de bench waar ze vrijwillig in zijn gaan liggen met de deur wijd open.
  • Hoewel benches gebruikt kunnen worden voor het aanleren van huisregels, is het NIET oké om de bench als uitweg te gebruiken omdat je je hond niet getraind hebt. Je hond wil bij JOU zijn, niet z’n hele leven doorbrengen in een bench. Wees dus al in een vroeg stadium serieus over je trainingsregime.
  • Laat je hond nooit te lang in de bench, vooral puppies niet die nog geen volledige controle over hun blaas hebben. Als je hond in de bench moet terwijl je aan het werk bent, is het belangrijk dat hij elke vier uur een plaspauze krijgt (vaker bij puppies). Je kunt vrienden, buren of een dierenoppas zoeken die je hond uit kunnen laten om zich te ontlasten en z’n benen te strekken, of je zoekt een goede dagopvang voor honden. Als je hem thuis in de bench laat, is het essentieel hem genoeg lichaamsbeweging en speeltijd te geven als je er weer bent.

Een gezond verstand is je gids als het gaat om benchtraining. Goede, positieve associaties zullen je pup helpen voor de rest van z’n leven van z’n bench te laten houden.